Claudicatio intermittens

Trainingen bij Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens is een aandoening waarbij pijn ontstaat als gevolg van een vernauwing of totale afsluiting van een slagader naar of in de benen. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het lopen en daar komt de naam etalagebenen vandaan. Om de pijn te laten zakken tijdens het lopen stopt men en kijkt men ondertussen in de etalages, zodra de pijn is gezakt kan men weer verder lopen.

Door de vernauwing kan het bloed minder goed doorstromen. Hierdoor komt er te weinig zuurstofrijk bloed in de spieren, verkrampen de spieren en treden er pijnklachten op. Aanvankelijk komen de klachten vooral voor tijdens inspanning (rennen, traplopen), later ook bij gewoon lopen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een conservatieve behandeling, waarbij de patiënt juist veel moet gaan lopen, meestal leidt tot een verbetering van de loopafstand. De fysiotherapeut kan u begeleiden met een op maat gemaakt trainingsprogramma. Verder wordt er gekeken of uw leefstijl ook aangepast moet worden. Hierbij valt te denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Hoe ziet de training er uit?

Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint. Bij voorkeur drie keer per dag. Dit moet u minimaal 3 tot 6 maanden volhouden. In het begin is er 2 tot 3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien de conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen.

Wordt de training vergoed?

De training wordt vergoed door uw verzekeraar uit de basisverzekering.