Echografie

Sinds mei 2017 wordt er binnen Fysiotherapie Mike Soyer gebruik gemaakt van echografie. De echo’s worden gemaakt door Monique Derks en Jordany Soyer.

Wat is echografie?

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten. Hierdoor kunnen diverse aandoeningen in beeld worden gebracht. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn zichtbaar op een echo.

Doel

Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar de huisarts of specialist. Als u bij ons in behandeling komt, kunnen we tijdens het behandeltraject het herstel volgen door tijdens deze periode af en toe echografisch onderzoek te doen. Het voordeel van echografie bij de fysiotherapeut is dat hij een totaalbeeld van de klacht kan maken. Anamnese en functieonderzoek, aangevuld met echografie bieden een grote meerwaarde voor de diagnostiek in de huidige fysiotherapiepraktijk.

Wanneer een echo?

Met een echo kunnen specifieke gewrichtsomgevingen gescand worden, namelijk; de schouder, elleboog, heup, knie en enkel. Buiten deze gewrichtslocaties kan iedere spier/pees gescand worden bij het vermoeden van een ruptuur of peesontsteking.

Hoe verloopt een onderzoek echografie?

De patiënt neemt plaats op de behandeltafel. Om goed contact te krijgen tussen de echokop (transducer) en de huid, wordt gel aangebracht. Door de transducer over de huid te bewegen wordt het aangedane gebied op de monitor in beeld gebracht. Indien nodig, kunnen plaatjes bewaard worden voor verdere bestudering of ter evaluatie van de klacht, wanneer bijvoorbeeld enkele weken later opnieuw een echo gemaakt wordt. Het onderzoek is snel en is pijnloos voor de patiënt. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 tot 25 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden u direct meegedeeld.

Afspraak maken

U wilt een afspraak maken bij Fysiotherapie Mike Soyer. Via onderstaand formulier kunt u uw gegevens invullen. Wanneer het formulier in goede orde door ons is ontvangen, nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met u op om een afspraak met u te maken. Voor een goede afhandeling van uw aanvraag, dient u alle velden zo volledig mogelijk in te vullen.