Hand- en polsklachten

Wanneer iemand klachten ervaart aan de hand- en of polsregio kan dit voor grote beperkingen zorgen in het dagelijks leven. De handregio is een klein maar zeer complex gedeelte van het lichaam. Er bevinden zich veel verschillende pezen, banden, gewrichten en spieren. Dit vraagt om een gespecialiseerde behandeling door een handtherapeut. Handtherapie kan nodig zijn bij overbelasting of chronische aandoeningen zoals artrose of reuma. Hieronder leest u de meest voorkomende pijnklachten aan de hand- en/of polsregio. Bij het behandelen van deze klachten richten we ons op pijn verminderen, het soepel en krachtig maken van hand, pols en vingers.

Artrose (slijtage)
Artrose zorgt ervoor dat uw vingers vaak stijf zijn, vooral in de ochtend. U kunt uw vingers moeilijk bewegen, zo kan het pijnlijk zijn om een kopje koffie op te pakken, een doekje uit te wringen of een pagina om te slaan. Er kan zwelling ontstaan of u merkt dat uw hand minder sterk is. Ook pijn in de duimmuis kan een symptoom van artrose zijn.

Letsel na een ongeluk
Een val die wordt opgevangen met de handen kan een kneuzing of botbreuk veroorzaken. Daarnaast is een ski-duim of een blessure van een balsport zoals volley-
of handbal een vaak voorkomende klacht. Bij een kneuzing ervaart u pijn rondom een gewricht en ontstaat er een zwelling. Een kneuzing en de behandeling van een breuk (bijvoorbeeld gips of een operatie) zijn van invloed op het functioneren van de hand en pols. Zo kan uw hand stijf worden of kracht verliezen. Handtherapie kan u helpen uw kracht en flexibiliteit te herstellen. Wanneer een pees doorgesneden is kunt u één van de vingers niet meer buigen of strekken. Nadat de pees operatief hersteld wordt, is handtherapie ook belangrijk voor een optimaal herstel. Therapie is vaak hard nodig na operaties aan de hand en pols, zoals operaties na:

  • peesletsels;
  • fracturen aan de hand of vinger;
  • dupuytren;
  • triggervinger.

Peesontsteking
De oorzaak van een peesontsteking is vaak overbelasting door een herhalende beweging. Ook komen dergelijke ontstekingen vaker bij vrouwen voor, omdat het lichaam door hormoonwisselingen meer vocht vasthoudt.

De ziekte van Quervain
De ziekte van Quervain is een specifieke peesontsteking, die zich in de duim uit. Een peesontsteking geeft een stekende pijn. Ook een zogenaamde triggervinger wordt veroorzaakt door een peesontsteking. Bij een triggervinger kunt u uw vingers niet soepel bewegen, het kootje lijkt vast te zitten. Buigen en strekken gaat moeilijk en gaat vaak gepaard met stekende pijn.

Carpaal Tunnel Syndroom
Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) krijgen zenuwen in de onderkant van de handpalm te weinig ruimte. Ze zitten als het ware knel in een tunnel in de pols. Dit kan veroorzaakt worden door hormonen, ouderdom of na een polsbreuk. Een gevolg hiervan is een tintelend gevoel in uw wijs- of middelvinger of duim. Na verloop van tijd heeft u mogelijk minder kracht in de hand. Veel mensen met CTS hebben het gevoel ’s nachts te moeten wapperen met hun handen om de tintelingen te verminderen.

Afspraak maken

U wilt een afspraak maken bij Fysiotherapie Mike Soyer. Via onderstaand formulier kunt u uw gegevens invullen. Wanneer het formulier in goede orde door ons is ontvangen, nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met u op om een afspraak met u te maken. Voor een goede afhandeling van uw aanvraag, dient u alle velden zo volledig mogelijk in te vullen.